Soru ÖnergeleriTBMM Faaliyetleri

Çanakkale’deki kaçak RES ile ilgili soru önergesi

 

HDP İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Çanakkale’de faaliyet yürüten SONE Enerji’ye ait Gelibolu Rüzgar Enerji Santrali’nin mühürlenmesine rağmen kaçak bir şekilde faaliyetlerine devam etmesine dair yanıtlanması istemiyle 16 Ekim 2020 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e soru önergesi verdi.

Soru önergesi metni aşağıdadır.


 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıda belirtilen soruların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

                                                                                                                    Ali KENANOĞLU

İstanbul Milletvekili

 

 

 

Çanakkale’de faaliyet yürüten SONE Enerji’ye ait Gelibolu Rüzgar Enerji Santrali’nin (RES), daha önce kaçak olduğu için mühürlenmesine rağmen arazide mühürleri sökerek çalışmaya devam ettiği belirlenmiştir.

Çanakkale İl Genel Meclisi’nin hazırladığı rapora göre görüşülen şirket yetkilisinin, “Biz bütün işlerimizi böyle yapıyoruz, kaçak bir şekilde işe başlayıp cezamızı yiyip evrak işlerini sonradan uyduruyoruz” demektedir.

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde bulunan SONE Enerji’ye ait Gelibolu Rüzgar Enerji Santrali konusunda İl Genel Meclisi’nin, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Meclis Araştırma ve Hukuk Komisyonlarının raporuna göre; Çamyurt, Dumanlı, Beyçayır köyleri ve Biga’nın Kazmalı Köyü sınırlarında bulunan söz konusu RES Projesi’nin inşaat faaliyetlerinin ‘kaçak’ olduğunu belirleyen yetkililerin çalışma alanını mühürlendikleri, fakat komisyonun bölgeye yaptığı ziyarette ise mühürlü olan çalışma alanında mühürlerin sökülerek çalışma faaliyetlerinin yürütüldüğü tespit edilmiştir.

Şirketin proje müdürü ile olan konuşmanın aktarıldığı raporda; “Komisyonumuzun arazide yaptığı yerinde tespit çalışması sonucunda idaremizin notlarına ilave olarak firma proje müdürü ile temas edilmiş, yasalar ve kanunları görmezden gelen lakayt bir şekilde, ‘Biz bütün işlerimizi böyle yapıyoruz kaçak bir şekilde işe başlayıp cezamızı yiyip evrak işlerini sonradan uyduruyoruz. Patronlarımız Ankara’da gerekli temasları EPDK ile yapmış, siz işe başlayın gerisini biz hallederiz’ diye cevap verilmiştir” ifadelerine yer verilmiştir.

İl Genel Meclis raporunda ayrıca, “119 ada, parselde kayıtlı şahıs arazisini 49 yıllığına usulsüz bir şekilde tehdit ve baskı ile kiraladıkları, temel kazıp beton attıkları, sonra da üzerini kapattıkları tespit edilmiş, yapılan sorgulamada Enerji-Sa firması ile çakışma yaşadıkları için arazi sahibinin bilgisi olmadan bu firmaya kiralama yaptıkları tespit edilmiştir.” denilmektedir.

Bütün bunlara göre;

1- SONE Enerji’ye ait Gelibolu Rüzgar Enerji Santrali (RES), daha önce kaçak olduğu için mühürlenmesine rağmen mühürleri sökerek çalışmaya nasıl devam etmektedir?

2- Çamyurt, Dumanlı, Beyçayır köyleri ve Biga’nın Kazmalı Köyü sınırlarında bulunan söz konusu RES Projesi’nin inşaat faaliyetlerine nasıl izin verilmektedir?

3- Rapora yansıyan şirket yetkilisinin “Biz bütün işlerimizi böyle yapıyoruz, kaçak bir şekilde işe başlayıp cezamızı yiyip evrak işlerini sonradan uyduruyoruz” ifadelerine yönelik Bakanlığınızın bir açıklaması olacak mıdır?

4- Daha önce kaçak olduğu halde mühürleri sökerek çalışmaya devam eden şirket hakkında bir işlem yapılacak mıdır? Faaliyetlerine son verilecek midir?

5- Kanunları, yasaları ve devletin varlığını hiçe sayan bu firma hakkında kamu davası açılacak mıdır?

6- Şahıs arazisini usulsüz bir şekilde 49 yılığına kiralayan, kaçak nedeniyle mühürleme sonrası dahi mühür sökerek çalışmaya devam eden ve işlerini böyle yürüttüğünü ifade eden şirkete, bu usulsüzleri sürdürmesinde payı olan, göz yuman veya cesaret veren kamu personellerinin tespit edilmesi için bir inceleme başlatılacak mıdır?

akenanoglu

alikenanoglu.net
Başa dön tuşu