Galata Kulesi giriş ücretine yapılan %233 zam Meclis gündeminde
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Galata Kulesi giriş ücretine %233 zam yapılmasını Meclis gündemine taşıdı. Kenanoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı‘na verdiği soru önergesinde 2020 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesinden alınan Galata Kulesi için giriş ücretlerinin 30 TL’den 100 TL’ye çıkarıldığını belirterek müze ve tarihi mekanlarının giriş ücretlerine yapılan zamların kültürel mirasın öğrenilmesinin önünde engel oluşturduğunu ifade etti.
Soru önergesi metni aşağıda yer almaktadır.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen soruların Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nden (İBB) alınarak 2020 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir müze haline getirilen Galata Kulesi giriş ücretine büyük bir zam yapıldığı kamuoyuna yansımıştır.
Basında yer alan habere göre İBB’ye bağlı BELTUR tarafından işletildiği dönemde T.C. vatandaşları için 30 TL olan Galata Kulesi’ne giriş ücreti 1 Temmuz’dan itibaren 100 TL’ye yükseltilmiştir.
Böylece Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Galata Kulesi’nin giriş ücretine % 233 zam yapıldığı anlaşılmaktadır.
İki çocuklu bir ailenin Galata Kulesi’ni görmek istemesi ve içeride bir şeyler içmek istemeleri halinde 500 TL’yi gözden çıkarmak zorunda kalacağı bir durum ortaya çıkmaktadır. Müze veya tarihi mekanlara giriş ücretlerinin bu kadar yüksek olmasının, vatandaşlarımızın kendi tarihini, kültürel miraslarını gezip görmesine engel teşkil edeceği çok açıktır.
Bu bağlamda;
- İBB’den Kültür ve Turizm Bakanlığına geçen Galata Kulesine giriş ücretinin 30 TL’den 100 TL’ye yükseltilmesinin sebebi nedir?
- Enflasyon rakamları ortadayken, Memur ve Emekli maaşlarına yapılacak ücret artışı tek haneli rakamları geçmezken, galata Kulesinin giriş ücretine %233 zam yapılması hangi hesaplamaya göre yapılmaktadır?
- Galata Kulesinin giriş ücretine getirilen bu fahiş artışla, alım gücü gittikçe zayıflayan vatandaşlarımızın yerine sadece yabancı turistlerin girmesi mi hedeflenmektedir?
- Müze veya tarihi mekanlara giriş ücretleri neden bu kadar yüksek tutulmaktadır?
- Müze veya Ören yerlerine giriş ücretlerine hangi periyotlarla, hangi oranlarda zam yapılmaktadır?
- Türkiye çapında Müze ve Ören yerlerine girişten elde edilen yıllık gelir miktarı ne kadardır? Bu gelir nerede kullanılmaktadır?
- Müze Kart uygulamasından yararlanan vatandaşlarımızın sayısı kaçtır?
- Müze veya tarihi mekanlara giriş ücretlerinin bu kadar yüksek olması nedeniyle, vatandaşlarımızın bu ziyaretlerden geri durmasının kendi tarihine, kültürüne yabancılaşmasına bir etken olabileceğini düşünmüyor musunuz?