Soru ÖnergeleriTBMM Faaliyetleri

Muratdere ormanlarında yapılması planlanan maden ocağıyla ilgili soru önergesi

HDP İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Bilecik’in Bozüyük ilçesindeki Muratdere ormanlarında 2017 yılında iptal edilen ÇED raporuna rağmen yeni bir proje ile ÇED raporu olmadan yapılması planlanan bakır madeni ocağıyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ‘e soru önergesi verdi.

Soru önergesi metni aşağıda yer almaktadır.


 

 

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

 

 

 

 

Kamuoyuna yansıyan haberlere göre Bilecik’in Bozüyük ilçesindeki Muratdere ormanlarında yapılması planlanan bakır madeni ocağı için ilk etapta 36 bin ağacın kesileceği öğrenilmiştir.

Üç yıl önce rafa kaldırılan bu proje, İl Genel Meclisi’nde AK Parti ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edilmiştir.

Bilecik’in Bozüyük ilçesindeki Muratdere Köyü’ndeki ormanlık alanda ilk cevher arama çalışmaları 1998 yılında başlatılmıştır. Maden Tektik Arama (MTA) tarafından yapılan ilk çalışmaların ardından Stratex Madencilik San. ve Tic. A.Ş. 2005 yılında çalışmaları devralmış ve 2011 yılına kadar faaliyette bulunmuş, 2012 yılında ise Muratdere Madencilik San. ve Tic. A.Ş. projeyi henüz geliştirme aşaması devam ederken satın almıştır.

Şirket sahada sondaj ve mühendislik çalışmaları yaparken geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Muratdereliler, 2017 yılında projeye karşı çıkmışlardır. Eylemlerinde 72 bin ağacın kesilmesine, hayvanlarının otladığı ve 7-8 çeşmenin bulunduğu alana kadar sahanın genişletilmesine karşı çıkan köylüler, sonunda Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu iptal ettirmeyi başarmışlardır.

Ancak, üç yıl önceki projeye göre yer değişikliği yapan Muratdere Madencilik, ÇED’e başvurmadan önce Bilecik İl Özel İdaresi Çevre Komisyonu’na başvurmuş, İl Özel İdare’nin teknik personeliyle birlikte bölgeye giden komisyon, eylül ayında incelemede bulunmuş ve Bilecik İl Genel Meclisi, dokuz hayır ve 12 evet oyuyla projeyi kabul etmiştir.

Bu projenin hayata geçirilmesi halinde, oradaki orman köylüsünün gelirleri, yaşam biçimleri hepsi değişecek, oradaki su kaynakları kirlenecek, doğa kirlenecek, çocukların geleceği kirlenecek, bakır madeni canlıların yuvasını, yaşamını elinden alacaktır.

Maden sahasının kurulması öngörülen bu ormanlar inanılmaz güzel bir doğal varlık çeşitliliğine sahiptir. Geyik, ayı, domuz ve tilki türlerine ev sahipliği yapıyor ve aynı zamanda onlar için geçiş noktasıdır. Bakır madeni projesi, bu canlıların yuvalarını ellerinden alacak. Proje, hava ve tonlarca su kirletileceği için yerleşim yerlerini olumsuz etkileyecektir.

Bu bağlamda;

1- Muratdere ormanlarında Bakır Madeni için 36 bin ağacın kesileceği iddiaları doğru mudur?

2- Söz konusu madenin işlenmesi halinde günde kullanılacak 500 ton temiz su kirlenecektir. Bu kirlenmiş suyun nereye akıtılacağı belli midir?

3- Maden işletmesinin köye yakınlığı nedeniyle 2017 yılında iptal edilen ÇED raporuna rağmen, yeni proje için tekrar ÇED raporu alınmış mıdır?

4- Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Muratdereli köylülerinin itirazlarına rağmen bu proje hayata geçirilecek midir?

akenanoglu

alikenanoglu.net
Başa dön tuşu