ManşetYazılar

Çocukluğumun “Navruz”u günümüzün “Newroz”u

Siz ne dersiniz bilmem ama bizim köyümüzde baharın başlangıcı olan 21 Marta “NAVRUZ” denirdi. Bu günlerde çıkan bir Navruz çiçeğimiz vardı, çocukken dağlardan Navruz çiçeğini toplar, soğanını yerdik, çiçeğin diğer kısmıyla şimdilerde hatırlamadığım bir tekerleme söyleyerek iki avuç arasında çevirir dururduk. Benim çocukluğumda unutulmuş olan ama annemin çocukluğunda hatırladığı bir navruz geleneği ise; Navruz çiçeği toplanır, bilezik, küpe, yüzük vb. kıymetli eşyalarla birlikte bir küpe atılarak bir kısmet oyunu oynanırmış.  Bizde Baharın gelişini kutsamak için yapılan cemler vardır, biz bu cemlere doğrudan navruz cemi demeyiz ama birçok Alevi bölgesinde ise doğrudan “Navruz Cemi” denilerek yapıldığını biliyorum. Trakya’da, Bektaşilerin de Navruz Cemi yaparak doğanın yeniden doğumunu dualarla karşıladıklarına tanık oldum.

Navruz’un her toplum için farklı anlamlar içerdiğini biliyoruz. Kimisi 5 bin yıllık Türk geleneği diyerek kendine patentlemeye çalışsa da gerçek olan yaşanandır. Navruz Mezopotamya, Ortadoğu ve Asya Coğrafyasında halklar tarafından binlerce yıldır kutlanan bir gün olmuş. Aleviler de Türkler de kusura bakmasınlar, Kürtler bu günü tüm yasak ve engellemelere rağmen kutlamakta direnmeseydi hepimiz unutmuştuk. Daha düne kadar Nevuz bayramından haberi olmayan ve de önemsemeyen bir çok Türk, bugün sırf Kürt’ler bu bayrama sahip çıkıyor diye sosyal medyada Nevruz’cu olup çıktılar. Bu tiplerin zaten sosyal medya dışında da görmek mümkün değil. Kürtler Nwroz bayramlarını alanlarda tüm yasak ve engellemlere rağmen coşkuyla kutlarken, Aleviler Nevruz Cemleri yaparken, Milliyetçi Sünni Türk kanadı ise sosyal medyada, sanal dünyada Nevruz’culuk yapmaktan başka bir şey yapmıyor.

Newroz’un anlamı Kürt halkı için çok başka, bizdeki gibi sadece baharı işaret etmiyor; kurtuluş, direniş, mücadele ve var olma günü olarak kutlanıyor. Zalim Dehak’a karşı Mazlum Demirci Kawa’nın isyanı olarak kutluyorlar.

Kürtler bu bayramı o kadar güzel, o kadar coşkulu, o kadar sahiplenerek kutluyorlar ki, yaşlısı bile, bir çocuğun duyduğu sevinci, heyecanı duyuyor.

Bize sadece “Newroz Piroz Be” demekten başka bir şey kalmıyor.

Cümlemize kutlu olsun

Aşk ile…

Ali Kenanoğlu

21 Mart …..

 

akenanoglu

alikenanoglu.net
Başa dön tuşu