Soru Önergeleri

2012 ve 2022 yılları arasında kamuoyuna yansıyan Alevilere yönelik tehdit ve saldırı içeren 40 vaka Meclis gündeminde

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Alevi yönelik tehdit ve saldırıları yeniden Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanlığı‘na verdiği soru önergesinde 2012 ve 2022 yılları arasında kamuoyuna yansıyan Alevilere yönelik tehdit ve saldırı içeren 40 vaka yaşandığına dikkat çeken Kenanoğlu, Alevilere yönelik tehdit ve saldırıların hız kesmeden devam etmesinin nedeninin kamu otoritelerinin etkin bir şekilde hareket etmemesi olduğunu ifade etti.

Soru önergesi metni aşağıda yer almaktadır. 


 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

Aşağıda belirtilen sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

 

 

 

 

Alevi toplumuna yönelik nefret söylemi, tehditler ve evlerinin işaretlenmesi gibi vakalar artarak devam etmektedir. Bu vakaların hız kesmemesinin nedenlerinden biri de kamu otoritesinin etkin bir şekilde harekete geçmemesinden kaynaklanmaktadır. Bugün itibariyle 2012 yılından bu tarafa, farklı tarih ve bölgelerde son Ankara saldırıları ile birlikte toplam kırk (40) vaka gerçekleşmiştir.

Alevilerin evlerine çarpı (X) işareti konulması ve tehdit içeren yazılar yazılması, Alevi toplumuna karşı nefret suçuna girmektedir. Bu nefret suçunu işleyenlerin üzerine ciddiyetle gidilmediği, faillerine ulaşılmadığı ve kamuoyuna bu konularda yeterli bilgi verilmediği bilinen bir gerçekliktir. Bu durum Alevilere düşmanlık besleyenlere cesaret vermekte ve sonraki vakaların rahatlıkla yaşanmasına sebep olmaktadır.

En kısa zamanda güçlü bir irade ortaya konulmazsa, Sivas, Maraş, Çorum gibi Alevi katliamlarının acısını ve öfkesini üzerinden atamamış Alevi toplumunun, benzer trajedileri bir daha yaşama riski taşımaktadır.

Alevilere ait evlerin işaretlenmesi ile ilgili olarak;

2012 yılında, Adıyaman, İzmir, Gaziantep, Erzincan, Aydın, Balıkesir, Mersin, İstanbul illerinde,

2013 yılında, İstanbul, Ankara, Adıyaman, Malatya illerinde,

2014 yılında, İstanbul ilinde,

2015 yılında, Adıyaman, İzmir, İzmit, Elâzığ, İstanbul, Ankara illerinde,

2016 yılında, Adıyaman, Ankara illerinde,

2017 yılında, Adana, Malatya, İstanbul, Manisa illerinde,

2019 yılında, Ankara, İzmir ilerinde,

2020 yılında, Malatya, İstanbul illerinde,

2021 yılında, Yalova, Mersin illerinde,

2022 yılında, Ankara ilinde,

Muhtelif tarihlerde, evler, kapılar, duvarlar, sokak başları, araçlar, apartmanlar, dernekler gibi onlarca ev veya mekâna işaretleme, hakaret gibi tehditler yazıldığı kamuoyuna yansıyan haberlerden bilinmektedir.

Ancak, bugüne kadar haberlere yansıyan bu kırk (40) vaka ile ilgili kamuoyuna aydınlatıcı bir bilgi aktarılmadığı gibi, bunlarla ilgili olarak Bakanlığınıza yönlendirilen bütün soru önergelerimize de yanıt verilmemiştir.

Bu bağlamda;

  1. Yukarıda belirtilen olaylarda, kamuoyuna yansıyan bilgilerin yer aldığı kırk (40) vaka ile ilgili ne tür bir işlem yapılmıştır, faili tespit edilenler hangi vakalardır?
  2. Bu (40) vakadan faili tespit edilenlere nasıl bir işlem yapılmıştır?
  3. Bütün bu sorularımız neden cevapsız bırakılmaktadır?

akenanoglu

alikenanoglu.net
Başa dön tuşu