Soru ÖnergeleriTBMM Faaliyetleri

Kenanoğlu: Alevi mahallesi Urfa/Kısas’ta yol, su ve elektrik sorunları ne zaman çözülecek?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Urfa’ya bağlı bir Alevi mahallesi olan Kısas’ta yaşanan yol, su ve elektrik sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Kenanoğlu, İçişleri Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde Urfa’nın büyükşehir olmasından sonra kasabayken Haliliye’ye bağlı bir mahalleye dönüşen Kısas’ın Atatürk Barajı’na yakın bir yerleşim yeri olmasına dikkat çekerek “Su, elektrik ve yol gibi en temel ihtiyaçların karşılanmamasının sebebi Alevilerin yaşadığı mahalle olmasından mı kaynaklanmaktadır?” diye sordu.

Soru önergesi  metni aşağıda yer almaktadır.


 

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU tarafından Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

 

 

 

 

Şanlıurfa’da Alevilerin yaşadığı “Kısas” Mahallesinde içme suyu ve elektrik kesintileri ile ulaşım başlı başına sorun olmaya devam ediyor. Şanlıurfa’ya 13 km mesafede yer alan Kısas yaz sezonu 10 bin civarında nüfusun yaşadığı bir mahalledir. Özellikle yaz aylarında 55 derecenin üzerindeki sıcaklarda yaşamın olmazsa olmazı olan içme suyu burada yaşayan insanlar için büyük bir eziyete dönüşmüş durumdadır.

Su hayattır denir ama Dünyanın 6. Büyük Barajı olan Atatürk Barajına sahip Şanlıurfa’nın Kısas Mahallesinde su kesintileri nedeniyle insanların hayat damarları kurumak üzeredir. Daha önce belde olan ancak Şanlıurfa’nın Büyükşehir olmasından sonra Haliliye ilçesine bağlı bir Mahalleye dönüşen Kısas Mahallesi sakinleri, 2021 yılında sanki 50 yıl öncesinin imkansızlıkları ile baş başa kalmış durumdadır.
Bilim ve teknolojinin bu derece gelişmekte olduğu günümüz dünyasında hele Atatürk Barajı gibi dünyanın en büyük barajlarından birine ev sahipliği yapan Şanlıurfa gibi bir şehirde Alevilerin yaşadığı Kısas Mahallesi susuzlukla imtihan edilmektedir.

Hayati bir önem taşıyan su gibi bir ihtiyacın sağlıksız, zor ve ilkel yöntemlerle elde edilmesi bir yana çoğu zaman elektriklerin kesilmesi ile bu suyu dahi zor bulan mahalle sakinleri; gece yarısı ya da sabaha doğru akmakta olan suyu dinamo yoluyla elde ettiklerini, suyun bulunmadığı zamanlarda ne banyo yaptıklarını ve ne de temizlik yapabildiklerini, adeta Kerbela eziyeti çektiklerini ifade ediyorlar.

Kısas mahallesinin içme suyu halen 1980 öncesinde Köylere Hizmet Projesi kapsamında YSE (Yol Su Elektrik) tarafından yapılan ve arıtma veya dinlendirme yapılmayan kuş pislikleri ile dolu ayaklı su deposundan temin edilmeye çalışılmaktadır. Kuyulardan sağlanan yeraltı suyu dinamolar aracılığı ile yüksekteki depoya çekilip, orada hiçbir dezenfekte, dinlendirme ve arıtma yapılmadan olduğu gibi tüm pislikleri ile yerleşim alanına akıtılmaktadır. Bu işlem ise doğal olarak elektrikle mümkün olmaktadır. Şayet elektrikler kesilmezse (ki çoğunlukla kesiktir) mahalle sakinleri dinamolar aracılığı ile bu suyu alabilmek için ya gece yarısı ya da sabahın saat 05’inde ayakta olmak zorundadır.

Rutin hale getirilen elektrik kesintisine bakım, onarım tadilat, değişim denilerek bahane uydurulduğu Kısas’ta yaşayanlar, elektrik kesintileri nedeniyle pis olduğunu bildikleri suya erişmekte çektikleri sıkıntılara sebep olarak “acaba sırf Alevi olduğumuz için mi ihmal ediliyoruz?!” diye de düşünmüyor değiliz demektedir.

Kısas Mahallesinin 4 km kuzeyinde bulunan Çekçek köyüne (Mahallesine) yine mahallenin 4 km batısında yer alan Boydere ve Konuklu köylerine şehir şebeke suyu verilirken Kısas Mahallesine şebeke suyunun verilmemesinin nedeni bir soru olarak cevap beklemektedir. İçme suyunun pisliği ve yetersizliği, elektrik kesintileri, 6 aydır onarım bahanesi ile 55 dereceyi aşan yaz sıcakları ile beraber etrafa toz toprak savuran ve bir türlü bitmek nedir bilmeyen yolların bozukluğu, burada yaşayan hasta, yaşlı, çocuk ve kadınların yaşamını gittikçe zorlaştırmaktadır. İçme suyu, elektrik kesintisi ve yol sorunu acilen bir çözüm beklemektedir.

Bu bağlamda;

  1. Şanlıurfa’da Alevilerin yaşadığı Kısas Mahallesine neden temiz şebeke suyu verilmemektedir?
  2. Şanlıurfa Kısas Mahallesine neden düzenli elektrik verilmemektedir?
  3. Şanlıurfa Kısas Mahallesinin yolları neden yapılmamaktadır?
  4. Şanlıurfa Kısas Mahallesinin su, elektrik ve yol gibi en temel ihtiyaçlarının 21. yy. dahi karşılanmamasının sebebi Alevilerin yaşadığı mahalle olmalarından mı kaynaklanmaktadır?
  5. Kısas Mahallesine 4 km uzaklıkta bulunan Çekçek, Boydere ve Konuklu köylerine şebeke suyu verilerken, Kısas Mahallesine verilmemesi bir ayrımcılık değil midir?
  6. Şanlıurfa’da Alevilerin yaşadığı Kısas Mahallesinin su, elektrik ve yol sorunları ne zaman çözüme kavuşturulacaktır?
  7. Şu an itibariyle geçici olarak kesintiler ile verilen su neden arıtılamamaktadır? Su deposu neden temizlenmemektedir?
  8. Elektrik bakım onarım çalışmaları ne zaman sona erdirilecektir? Mahalleye düzenli elektrik verilmesi ne zaman sağlanacaktır?
  9. Kısas mahallesinin yol yapım çalışmalarına ne zaman başlanacaktır?

akenanoglu

alikenanoglu.net
Başa dön tuşu